Monday, August 10, 2015

DE - NL - BE - FR - AD - ES - AD - FR - LU - DE , vol 1

Julian ja Seine
29. juuli hommikul, peale seda kui Julian meie Tiigri (tervitan Joschkat!) kiisutädile hoiule viis, tankisime auto täis ja asusime pikale teekonnale. Esimese päeva sihtpunkt: Melun, 50 km Pariisist l6unapool, Seine'i j6e kaldal. Me tahtsime vältida Pariisi liiklust ning kuna juba autoga läksime, siis broneerisime ühel kämpinguplatsil meile kaheks päevaks-ööks platsikese, kus siis auto parkida ning telk püsti panna.
Kahjuks ei 6nnestunud meil seda liiklust vältida, sest (kuna me polnud selle peale m6elnud millegipärast) Pariisi ümbritsev ring on vist sama tiheda liiklusega kui linna sees. Nii istusime me ligi 2 tundi ummikus, läks vist isegi hästi? Kuskil kaugel eemal oli 6nnetus olnud, sest mööda kihutasid kiirabid ja politseid ja puksiirauto. Ning mootorrattad. Okei, ma pole autojuht (pean lähitulevikus selle peale vist m6tlema hakkama), ent juba kaass6itjana oli hirmus vaadata, kuidas need mootorratturid neljarealisel kiirteel autode ja ridade vahel slaalomit tegid. Ja mitte just rahulikul kiirusel. Nüüd tagantjärgi inimestega rääkides tuleb välja, et k6igil Prantsusmaal autoga s6itnutel on jubedad mälestused nende ratturitega. Siit seega hoiatus: mootorratturid Prantsusmaal on hullud, olge ettevaatlikud! :)

Kiirteedel on iseenesest tunduvalt parem olukord kui siin Saksamaal - seal on vähemalt kiirusepiirang ning autojuhid hoiavad sellest ka kinni, uskumatu. Keegi ei kihuta 200km/h sinust mööda, et puksi sind tagant kiiremini s6itma. Nagu poleks neile elu armas. Brrr.

Meluni me aga j6udsime, elusalt ja tervelt. Kuigi internetist välja prinditud juhend polnud just k6ige parem, pooled kiirteed ei seisnud peal. Paar korda eksisime ära (eriti väikelinnades), siis lülitasime interneti sisse ning kasutasime navigeerimisprogrammi. Ent kuna roaming-teenus pole just k6ige odavam, siis olgugi, et olime nädala passi tellinud, soovisime seda hoida. Ootasime iga päev ju pilte Sädest :)
Peale 14-15 tundi teel (pausidega enamasti McDonaldsites, sest seal on tasuta wifi ja njämma roheline tee) käisime tiiru Melunis, s6ime veidi kahtlast toitu ning keerasime oma matkamattidel kerra. Kämping oli vist ainult peresid täis, lapsed kilkasid hommikust hilis6htuni. Meie k6rval ning taga olid mingid britid väikeste lastega, kes juba väga hästi ropendada oskasid. Mul hakkas endal piinlik. Ja Julian läks lausa marru vahepeal :D Hommikul s6itsime rongiga Pariisi ning pikk päikseline päev algas.

Pariisis s6itsime natuke metrooga, natuke k6ndisime ise ringi - näiteks Eiffeli juurest Arc de Triomphe'i juurde, sealt mööda Champs Elyseed Louvre'i juurde, sealt Montmartre'le. Eiffeli tornis ronisime nii k6rgele, kui treppe mööda minna sai, liftiga sai tippu ka muidugi, ent hiljem selgus, et kolmas vaateplatvorm (kuhu siis ainult liftiga sai) pandi tuule t6ttu üldsegi kinni. Ma olen harjunud k6ndima, ent peale seda päeva valutasid mul kaks päeva säärelihased :)
Üldiselt hakkas silma, et Pariis pole just k6ige puhtam linn. V6ib-olla on nii suurt linna lihtsalt raske puhas hoida, ning v6ib-olla oli süüdi just l6ppenud Tour de France (tribüüne pakiti just kokku seal)...v6ib-olla.


Teepaus tornis
Mis oleks Prantsusmaa ilma ühte (v6i kahte) crepe'i söömata?

Paus Montmartre'l

No comments:

Post a Comment