Friday, March 22, 2013

Angst vor Heimatliebe

Üks hiljutine ajuvaba uudis.
Saksamaal on oma muusikaauhindade jagamine, auhinna nimeks Echo.
Ja siis on üks üks rokkbänd lõuna Tirolist (seal nad teatavasti ka sakslased), kes teeb sellist isamaa-rokki. Et uhke on olla lõuna Tirolist jne. No tundub ju süütu, eestlasele koguni südamelähedane. AGA. Me kipume unustama, mis riik Saksamaa on. Saksamaa kardab isamaaarmastust nagu katku. Liiga lähedalt paremäärmuslusega seotud. Naeruväärne? Muidugi, eestlasele.
Nii oli see rokkbänd Frei.Wild sellele muusikaauhinnale nomineeritud. Mis aga juhtus? Mingisugune "Phono-Akademie" (mingid otsustajad) eemaldas bändi nimekirjast. Miks?

"Die heftige Kontroverse um die Nominierung der Band, der Nähe zu rechtem Gedankengut vorgeworfen wird, drohten den gesamten Echo und damit auch alle anderen Künstler und Bands überschatten."

Lühidalt öeldes otsustati, et bändi muusika on paremäärmuslike mõtetega liiga lähedane ja nad ei taha, et auhinnajagamine poliitiliseks muutuks. Absurd, sest nägin intervjuud bändiga, kus nad vandusid, et neil seald lõuna Tirolis on lihtsalt täiesti normaalne oma kodukandi üle uhke olla. Arusaadav? Muidugi, eestlasele. Ja üldiselt tundub, et rahvale ka meeldib, sest nende album oli eelmisel aastal üks enimmüüdutest.

"Südtirol, sind stolze Söhne von dir. Unser Heimatland, wir geben dich nie mehrher" -
"Lõuna Tirol, oleme sinu uhked pojad. Meie kodumaa, ei anna sind enam iial (ära)".

Üks rida nende väidetavast paremäärmuslikust laulust.

Eks teie otsustage. Minu meelest naeruväärne. Aga õnneks tuleb juba vaikselt ka selle kohta kriitikat.

Artikkel, mida tsiteerisin on SIIN, aga ma arvan, et neid leiab palju.

SIIN näitab, et nad olid eile lausa ise koos fännidega protestinud :)

P.S. Vähemalt võitis täitsa hea bänd, Toten Hosen.

No comments:

Post a Comment